Založ si blog

Kto nás zachráni?

Až sa raz rozplynú tmy a hmly ľudskej závisti, nenávisti a krvilačnosti a nad modrou planétou znova vyjde slnko dobra, lásky a spravodlivosti, naši potomkovia uvidia svet okolo seba, spýtajú sa: Ako ste toto mohli dopustiť?

Tisíce rokov sme sa učili, ako prežiť, tisíce rokov v nebezpečnej džungli, o hlade smäde a v búrkach, pľuštiach a nečase, napriek krutým podmienkam, dravým zverom a zákerným chorobám, útočiacim na našu nevedomosť, tisíce rokov sme sa učili na vlastných chybách prekonávať všetky tie nástrahy a nebezpečenstvá, a za tie tisíce rokov sme dospeli až sem. Dokázali sme vyhrať milióny bitiek a poučiť sa z nich, aby nás už neohrozilo takmer nič. Za ten dlhý čas, skropený krvou, potom a slzami   sme sa ocitli tu a teraz, aby sme zistili, že naším jediným nepriateľom sme si my sami. Tísícročný boj o život nás doviedol na pokraj sebazničenia. Najstrašnejšie zbrane, aké kto kedy vymyslel, sú namierené na nás samotných, na ľudí. Stačí len stisnúť gombík.

Ako sme toto mohli dopustiť?

Dopustili sme sa toho tak, že sme sa zbavili zodpovednosti. Najmä tej kolektívnej. Ja nič, ja muzikant. To oni! Stojíme jeden proti druhému s odistenou zbraňou a čakáme na povel vystreliť. Láska a pravda sa kamsi vytratili, zostal len názor. Milióny názorov, a každý iný. Rozdeľ a panuj! My sami sme sa rozdelili. Každý z nás je zodpovedný za svoje konanie, nemáme sa na koho vyhovoriť, čo ako úporne to skúšame. Prevrátili sme pravdu hore nohami a zo spravodlivosti urobili trhací kalendár. Zbavili sme sa všetkého, čo nám stálo v ceste: hanby, úcty, súcitu, dobroprajnosti, ba aj tej lásky, o ktorej toľko rozprávame. Znenávideli sme tých, ktorí nám dali život, aj tým, ktorí nám ho zachraňujú. Vybudovali sme si systém zdravotníctva, ktorý zachránil milióny z nás, a dnes po zdravotníkoch hádžeme kamene a prehlasujeme ich za zločincov. Tých, ktorí ukončili najstrašnejšiu vojnu v dejinách a oslobodili nás, sme dnes prehlásili za svojich nepriateľov. Zosmiešňujeme aj ten najkrajší cit a nenávidíme svoje matky za to, že sa nám pre svoju lásku k nám „pletú do života“.

Kam sme to dospeli?

Rozplynú sa ešte niekedy tmy a hmly nad naším svetom?

Bude sa ešte niekto pýtať, ako sme to mohli dopusti?

Stojíme jeden proti druhému s namierenými zbraňami, pripravení vystreliť.

Kto nás zachráni?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194720x
Priemerná čítanosť článkov: 2264x

Autor blogu

Kategórie