Založ si blog

Za všetko môžu rodičia

Zovšadiaľ teraz počúvame, že za chovanie detí, nezriedka kriminálne, môžu rodičia. Akcentuje sa nedostatok výchovy, lebo vraj nemajú na deti čas, ale deti v puberte, kedy sa formuje osobnosť a ktorá často určuje ďalší osud človeka, si väčšinou sťažujú na prílišnú starostlivosť, najmä matiek, lebo typickým znakom puberty je túžba po samostatnosti. Takže ako? Je tej starostlivosti veľa či málo? Koľko je tak akurát?

Typickým znakom dneška je nechať rozhodovanie na deťoch. Máme veriť tomu, že dieťa najlepšie vie, čo chce, a povinnosťou rodiča je akceptovať to. Samozrejme, že je to ťažké. Uznať, že zelený detský mozog vie čosi lepšie ako ten dospelý je naozaj náročné. Zvlášť s vedomím, že za následky nedospelých činov detí zodpovedá rodič. V tomto sú paragrafy nekompromisné. Ako sa dá dohodnúť s pubertiakom, keď jej prirodzeným sprievodcom je revolta?

Jeden zúfalý otec sa kedysi pokúšal zachrániť svojho syna, ktorý podľahol drogám. Robil všetko možné, aby ho vytrhol z pazúrov závislosti a partie, ktorá ho do toho dostala. Narkomani sú nesmierne vynaliezaví v umení klamať a pre svoju drogu pôjdu aj cez mŕtvoly. Najmä tých, ktorí im chcú pomôcť, teda rodičov. Ten otec musel dokonca priväzovať svojho syna k posteli, inak si už poradiť nevedel. Bolo by to možné aj teraz? Veď by ho asi zavreli do basy. S dnešnou teóriou, že dieťa má právo o sebe rozhodovať by nemal šancu.

Nepochybujem o tom, že takéto problémy majú rodičia aj dnes. Len s oveľa menšou šancou na záchranu.

Rodičia vraj môžu za všetko.

Ak sa starajú príliš, vyslúžia si od potomkov nenávisť. Vďačnosť je puberte neznáma. Ak sa starajú málo, riskujú ohrozenie mravnej výchovy svojho potomka, a na to je tiež paragraf. A spoľahnúť sa na to, že zelený mozog je zodpovedný – to je dosť naivné.

Kedysi sme sa, my dospelí, vedeli zomknúť. Každému bolo jasné, čo je dobré a čo nie a pomáhali sme si. Dnes je každý proti každému, rodič má pocit, že všetci jeho dieťaťu ubližujú, že všetci môžu všetko, len tomu jeho to zakazujú, a ani škola nemá patent na výchovu. O týraní detí počúvame podchvíľou, ale nikto nechce vidieť, ako takáto klíma vyhovuje tým pubertiakom, ktorých prvoradým úmyslom je s rodičmi vybabrať a dosiahnuť svoje. Napríklad nastúpiť na cestu zločinu. Z basy potom obviňujú rodičov, že sa im dostatočne nevenovali.

Čo s tým?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194945x
Priemerná čítanosť článkov: 2267x

Autor blogu

Kategórie