Založ si blog

Všetko je inak

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný.

Všetko sa mení.

Dobro je nazývané zlom, pravda lžou a lož pravdou. Tisíckrát opakované klamstvá sa udomácnili medzi nami a stali sa módnymi doplnkami dneška. Hlavne vymyslieť čosi nové. Za každú cenu. Aj za cenu života. Ani základný inštinkt každého živočícha o zachovaní druhu a túžba prežiť neodolali moderným názorom a ich popularita prevýšila aj prvý zákon prírody. Tisícročia ľudskej civilizácie, milióny pokusov a omylov, na ktorých stojí náš ľudský svet, to množstvo bolestí a strát, ktorými je vykúpený dnešný stav spoločnosti, to všetko sa teraz spochybňuje len kvôli mamonu nových a vlastných názorov. A všetci tí, ktorí si dali tú námahu a učili sa na chybách predkov sú teraz zmetaní do kúta diletantmi, ktorí sa nič neučia, lebo vlastný názor je oveľa pohodlnejší. A populárnejší. Musíme byť tolerantní. Každý má právo na názor. Aj viacnásobný vrah. Aj toho musí chrániť zákon, a to aj na úkor obete. A radšej skúmame jeho pohnútky, aby sme ho pochopili, ako by sme ho mali odsúdiť len tak. Lebo on je pre našu túžbu odlíšiť sa od predkov oveľa zaujímavejší, ako obeť, ktorá  pre nás v pote tváre dobýva chlieb náš každodenný. Tá nikoho nezaujíma.

Všetko je inak.

Virtualita prekryla skutočnosť. Ľudia viac ako vlastným očiam veria tomu, čo si prečítajú na internete. Svet ako vôľa a predstava. Chlieb a hry. Ale jedla je dosť a chudobné deti v Afrike nie sú zaujímavé. Zaujímavé sú celebrity a nákupné maniačky. Ľudská spolupatričnosť, ktorá nás doviedla až do tohto storočia, sa kamsi vytratila. Hlavné je nestratiť kontakt s najnovšími trendmi, aby sme mohli byť sami sebou. Byť sám sebou je príkaz dneška, ktorým sa líšime od ostatných, aby sme medzi nich zapadli. Paradox? Bingo !

Všetko je inak.

Vyzerá to tak, že matka príroda nás má už plné zuby…

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

O mentálnom otroctve

13.03.2024

Život na tomto svete je plný problémov, starostí, bolestí a odriekania, zúfalstva, ťažkostí, násilia, klamstva, podvodov, utrpenia, nevďaku a sklamania. Nevybrali sme si ho sami a zväčša ho ani dobrovoľne nekončíme. V bolestiach sa doňho rodíme, v bolestiach z neho odchádzame. Je to veľmi nespravodlivé a nedokážeme s tým nič [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195462x
Priemerná čítanosť článkov: 2273x

Autor blogu

Kategórie