Založ si blog

Na národnú nôtu

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. Nemajú nás radi. Celkove mám pocit, že bohatšie národy majú pocit, akoby sme im ujedali z ich koláča. A nevážia si nás.

Pred pár rokmi som bol v južnom Taliansku. Úžasné more, krásna súkromná pláž, skvelý hotel. Majiteľ mal presný prehľad o tom, odkiaľ jeho hostia sú. Na pláži sedel „bagnino“, ktorý prideľoval slnečníky a ležadlá. Prvý, najlepší rad bol len pre Talianov. Ďalšie pre Nemcov, Angličanov, Francúzov. Nám sa ušiel posledný, siedmy rad. Bez debaty. Keď sme sa chceli vyvaliť na ležadlá bližšie k moru, okamžite vyskočil: Occupato. Sťažovali sme si. Bez úspechu. Prideľovanie miest na pláži bolo v kompetencii majiteľa a nikto vám nepovie, prečo.

V Grécku to bolo podobné. K stolom v jedálni existoval zasadací poriadok, pre nás silne diskriminačný, a aj v bare sa nás viackrát pokúšali okradnúť. A to, prosím pekne, barman bol Slovák.

Mohol by som v podobných príkladoch pokračovať. Jedno je isté: nikoho svojím slovanstvom neohúrite. Práve naopak. Prečo? Veď my sme do EÚ vstupovali ako do klubu pre vyvolených. Museli sme splniť istú kritériá, ktoré nás čosi stáli, len aby nás zobrali medzi seba. Možno v Bruseli a v televízore vyzeráme ako rovnocenní, ale vo vnímaní bežných ľudí rozhodne rovnocenní nie sme. A to sa stále hovorí o tom, že nikto nesmie byť diskriminovaný.

Myslím si, že najväčší podiel na svojej diskriminácii máme my sami. Aj na tomto blogu sa objavujú články o tom, akí sme my Slovania agresori, akí sme neschopní, akí sme hlúpi. Kydanie do vlastného hniezda je naším národným športom. Iste, veľa toho pozitívneho sa o nás písať nedá, ale aj takým Angličanom, ktorí spôsobili oveľa viac utrpenia iným národom, to v hrdosti k svojmu národu nebráni. Sebavedomie im rozhodne nechýba. A možno je dôvodom k pohŕdaniu nami práve náš nedostatok toho sebavedomia. Veď ako si môžu vážiť kohosi, kto si neváži sám seba. Dôvody nie sú podstatné. Podstatná je zbabelosť a riťolezectvo. A tiež historické skúsenosti. Prečo si myslíme, že priklonením sa k iným etnikám ako svojim vlastným nás ktosi pustí k stolu? Každý hľadí v prvom rade sám na seba. Prečo my nie?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

O mentálnom otroctve

13.03.2024

Život na tomto svete je plný problémov, starostí, bolestí a odriekania, zúfalstva, ťažkostí, násilia, klamstva, podvodov, utrpenia, nevďaku a sklamania. Nevybrali sme si ho sami a zväčša ho ani dobrovoľne nekončíme. V bolestiach sa doňho rodíme, v bolestiach z neho odchádzame. Je to veľmi nespravodlivé a nedokážeme s tým nič [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195471x
Priemerná čítanosť článkov: 2273x

Autor blogu

Kategórie