Založ si blog

Indiáni na Slovensku

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“.

Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak s tým vybabrú. Morálny aspekt takého chovania odobria nejakou šikovnou výhovorkou, lebo výhovorky dnes nahradili zodpovednosť. A stačí, ak sa niekdajší charakterový nedostatok premenuje, a ide to. To, čo by kedysi bolo jednoznačným chrapúnstvom je dnes – napríklad – vlastným názorom. A ten je posvätný.

Jeden z našich najznámejších komentátorov dneška, ktorého nesmiem menovať, napísal, že Slováci nikdy neboli obchodníci. Nemáme vraj obchod v krvi. Nuž, aj toto sa mení. Tak, ako sme sa naučili predávať nepotrebné sprostosti zabalené v ligotavom obale, tak sme aj niekdajšie charakterové vady obalili do moderného hávu a toľkokrát tú lož opakujeme, až jej všetci uveria. Krásne, presné a írečité slovenské pomenovanie chrapúňa dnes vyslovujeme ako „kontroverzný“. Je to oveľa slušnejšie – a slušnosť je povinná. Že sa v tej slušnosti stráca pravda, to nás až tak netrápi. Lebo pravda sa s rozvojom internetu stala relatívnou viac ako kedykoľvek v minulosti.

Nuž čo, učíme sa. Slovensko sa vraj hlási k západnej kultúre. Našu niekdajšiu skromnosť a pracovitosť odfúkol západný vietor a skromného a pracovitého človeka sme premenovali na hlupáka. Asi sme to tak chceli. Alebo nie?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

O mentálnom otroctve

13.03.2024

Život na tomto svete je plný problémov, starostí, bolestí a odriekania, zúfalstva, ťažkostí, násilia, klamstva, podvodov, utrpenia, nevďaku a sklamania. Nevybrali sme si ho sami a zväčša ho ani dobrovoľne nekončíme. V bolestiach sa doňho rodíme, v bolestiach z neho odchádzame. Je to veľmi nespravodlivé a nedokážeme s tým nič [...]

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195452x
Priemerná čítanosť článkov: 2273x

Autor blogu

Kategórie