Založ si blog

Ani bohovi !

Mal som takú kamarátku. Hoci o sebe tvrdí, že má španielsku krv, je to Slovenka ako repa. Rozprávala mi, a neskôr to aj napísala, že ako malé dievča v Mikulášskom čase bola vyzvaná, aby pánovi Mikulášovi ukázala, ako pekne sa vie modliť. Zareagovala slovami: Ani bohovi. Tým nasrdila všetkých, najmä svoju mamu, od ktorej hneď aj dostala prvý mikulášsky darček: poriadnu na zadok.

Tá moja kamarátka už nie je mojou kamarátkou. Urazila sa. Asi si myslí, že aj odo mňa dostala na zadok. Nečudujem sa. Som o dosť starší, aj bradu mám takmer mikulášsku. Skôr si ale myslím, že na vine je to jej slovenstvo. My Slováci sa totiž urážame radi. Je to naša reakcia v situácii, keď sa nás ktosi snaží presvedčiť, že sa mýlime. Lebo uznať komusi jeho pravdu – to vôbec nie je slovenské. Naopak, veľmi slovenské je podozrievať kdekoho z nekalých úmyslov a protestovať, vždy, všade a proti čomukoľvek. Je úplne jedno, kto a čo navrhne, ak nám je nesympatický – a to je najdôležitejšie – odmietame to s razanciou uragánu. Spojiť sa za dobrú myšlienku – to nie, ale v spojení proti sme jednotní až-až. Ani bohovi!

 V porovnaní s inými sme pomerne malý národ. Napriek tomu by sme mohli dokázať veľa, lebo máme veľa šikovných aj vzdelaných ľudí, ale  „múdrosť nie sú vedomosti“. Má pravdu. Aj ona vie toho naozaj veľa, klobúk dolu, ale – ako typickej Slovenke – aj jej tá podozrievavosť, urážlivosť a nedôvera bráni reagovať aj múdro. Je to škoda. Mohli sme byť priatelia doteraz. Priateľstvo je vždy lepšie ako nevraživosť. Žiaľ, v našich zemepisných šírkach je zvykom zaťať sa. Najmä zaťať sa v nevraživosti. A nepovoliť. Ani bohovi. Možno je na vine to, že odjakživa sa s nami ktosi snažil vybabrať, takže už sme nedôverčiví akosi preventívne. A tiež si myslíme, že dôvera je prejavom hlúposti. Len hlupák predsa nevidí, keď s ním ktosi chce vybabrať. Aj keď nechce. Motáme sa v močiari nedôvery, blato sa nám lepí na päty a nie a nie sa pohnúť dopredu. Stále čakáme na Jánošíka, ktorý vyrieši naše problémy, stále si volíme kohosi, kto to má v náplni práce, a stále dokola zažívame sklamanie z toho, že to ani tentoraz nie je ten pravý. Ani bohovi si nevieme vybrať toho, kto nás spasí.

Poznám viacero ľudí, ktorí žijú v zahraničí a väčšina z nich sa domov vrátiť nechce. Vraj toľko nevraživosti, závisti a hlúposti inde niet. Vraj my sa tu už nevieme dohodnúť ani na pozdrave. Pandémia Covidu ukázala, že sme sa ani za dvesto rokov nezmenili. A vraj si už ani život nevážime. Nuž – asi je nám príliš dobre. Socializmus nás naučil spoliehať sa, že všetko za nás urobí ktosi iný. Stále voláme po slobode, ale ak niečo pokašleme, hľadáme vinníka všade inde, len v sebe nie. Priznať si vinu – ani bohovi.

Nie, naozaj nie sme horší ako iní, ba v mnohých ohľadoch sme aj čestnejší ako tí, čo by nás chceli učiť morálke. Len nám komplexy zatemnili zrak a už nedokážeme byť objektívni. Chcelo by to prečistiť okuliare…

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195411x
Priemerná čítanosť článkov: 2272x

Autor blogu

Kategórie