Založ si blog

Súmrak autorít a vláda diletantov

Je to čudná doba. Slobodný prístup k informáciám a možnosť verejne vyjadriť svoj názor na čokoľvek priniesli niečo, čo nás v minulosti ani nenapadlo: záplavu dezinformácií a šialených konšpirácií, ktoré prehádzali logiku aj zdravý rozum a vyplavili na svetlo božie aj to, čo by sme sa kedysi hanbili vypovedať, aby nás nepokladali za bláznov. Dnes sa už nehanbíme za nič a blázni sú „in“.

Pracoval som kedysi na veľmi špecializovanom pracovisku v tíme vývoja a výroby mikročipov.  Kto k tomu aspoň trocha pričuchol vie, aké náročné na vybavenie, techniku, odborné znalosti, ale aj na zodpovednosť všetkých zainteresovaných takéto povolanie je, a aj to, že v súčasnosti si výrobu týchto dnes nepostrádateľných súčiastok môže dovoliť len národ, ktorý je takejto zodpovednosti schopný. A má dosť morálky na to, aby nikde nepodvádzal. Ten, kto to dokáže, si potom môže diktovať podmienky. Vedúci nášho tímu bol veľmi vzdelaný a pre vec zapálený človek, ktorý svojim nadšením dokázal motivovať celý kolektív. Naučil nás poctivo pristupovať ku každej maličkosti a nič nenechávať na náhodu. Vo svete nanotechnológií môže byť aj zrnko prachu horou, cez ktorú cesta nevedie.

Pravdaže, nejde o život. V takom zdravotníctve o život ide. Tu viac ako inde záleží na schopnostiach zdravotníkov, na ich vzdelaní, sebadisciplíne a zodpovednosti. A tiež na úcte k životu. O to viac zaráža, ak ich chce kritizovať niekto, kto o disciplíne a zodpovednosti ani nechyroval a pre koho sú ich vedomosti španielskou dedinou. Tí, ktorí pokladajú zdravie za samozrejmosť a nevážia si nielen cudzí, ale ani svoj život, by nemali mať právo vyjadrovať sa k veciam, ktorým nerozumejú. Ak nedokázali ani zmaturovať, nedokážu sa prispôsobiť tomuto svetu a nemajú v sebe dosť morálky, aby si vedeli vážiť čokoľvek, sú pre tento svet len príťažou, ba až pohromou, a preto nesmú tento svet ovplyvňovať. Spravidla trpia komplexom menejcennosti a preto nedôverujú tým schopnejším, podľa hesIa: podľa seba súdim teba. Volanie po zodpovednosti nazývajú fašizmom a v disciplíne vidia porušovanie svojich práv. Ich sloboda je pre slobodu iných vážnou hrozbou. Nič pozitívne tomuto svetu nedajú, zato veľmi úspešne rúcajú prácu tých, ktorí fundovane a s veľkým úsilím tento svet vybudovali. Autorita, založená na schopnostiach, nemôže byť búraná diletantmi, ktorí za svoje činy nedokážu prevziať zodpovednosť.

Pandémia koronavírusu v spojení so slobodou pre každého odhalila ťažkú dilemu: má naozaj ktokoľvek právo vyjadrovať sa k čomukoľvek? A ak áno, kto prevezme zodpovednosť za smrť tých, ktorí uverili diletantom? Tí zodpovední? Kde je tu logika? A kde spravodlivosť? Naozaj dovolíme, aby o našich životoch rozhodovali neschopáci, ktorí vedia len ničiť? Naozaj dovolíme, aby hlupáci pľuvali na tých, ktorí si zaslúžia našu vďaku a úctu?

Žijeme čudnú dobu. Niečo s tým treba robiť…

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194928x
Priemerná čítanosť článkov: 2267x

Autor blogu

Kategórie