Založ si blog

Keď sa Slovák zatne…

Milý Julko,

všeličo sme vtedy v Tepliciach prebrali. Tých nebezpečenstiev, ktoré nášmu národu hrozia, bolo oveľa viac, než si vo svojej knižke spomenul a – ako sa ukázalo – naše obavy boli opodstatnené. To, čo na javisku alebo v knižke vyzerá ako humor, je v skutočnosti veľmi vážne, a zodpovedný človek, ako sme my dvaja, musí mať z toho na čele vrásky, ale – ako si upresnil – humor Ťa živil a za pochmúrne diagnózy by Ti nikto nezaplatil. Takto si mal plnú sálu a k serióznej diagnostike nášho národa bola potrebná komornejšia atmosféra. Spomenul si viacero prípadov, ktoré sa Ti s našimi rodákmi prihodili a veru nad niektorými ostáva rozum stáť. A tak sme vedno podľahli našej spoločnej záľube v generalizovaní a načrtli niektoré – ako sa zdá – vlastnosti pre náš národ typické. Tak napríklad také škatuľkovanie. Slovák si – v besnej túžbe vyznať sa v tom chaose okolo seba – potrebuje osoby, zvieratá aj veci zaškatuľkovať. Svinka patrí do chlievika a zradca národa do basy. A posúdiť, kto je svinka a kto zradca je jeho neodňateľné právo. Alebo taká personalizácia. Z pestrej plejády opytovacích zámen v našej rodnej reči, ako sú napríklad Čo, Kde, Kedy, Ako – ho najviac zaujíma zámeno Kto. Keď počuje meno, hneď vie odpoveď na všetky ostatné. Ani čítať nemusí.

Vieš, ak by všetky nebezpečenstvá zostali len v latentnej forme, mohli by sme sa im vyhnúť. Stačilo by sa o ne zaujímať, vyhľadať si informácie Z OBOCH STRÁN a vytvoriť si na ich základe vlastný názor. Slovák je ale tvor zásadový. Najprv si vytvorí názor a potom hľadá dôkazy, ktoré ho podporujú. A ostatné zásadne odmieta. A keby len to, v spojení s túžbou po škatuľkovaní a personalizácii nadobudne silný citový vzťah ku každému podľa toho, či patrí alebo nepatrí do jeho chlievika. Je úplne jedno, kto je ten, čo nezdieľa jeho – zväčša názorový – chlievik, môže mať aj desať titulov, môže byť vo svete uznávaný a môže mu aj život zachrániť, pre neho je to nepriateľ. A basta ! Hľadanie a nachádzanie nepriateľov bolo, je a zrejme aj bude jedným z najobľúbenejších slovenských  športov. Toto nebezpečenstvo prináša neblahé výsledky, napríklad v podobe tisícov mŕtvych spoluobčanov. Toto už rozhodne nie je latentné nebezpečenstvo, toto je výsledok. Ale priznať si svoj diel spoluviny – to sa nenosí.

Milý Julko, pod mojimi listami Tebe sa zišlo zopár našich rodákov, ktorí vyjadrili svoj názor. Zväčša tak, že mi vynadali. Takmer nikto nepíše nič o jeho obsahu, zato všetci vedia, že som ich nepriateľ. Klasickým príkladom je jeden, čo napísal, že ho nečítal, ale je proti. Nuž, aký lepší dôkaz pravdivosti týchto riadkov treba? Ak sme teda vtedy hovorili o typických vlastnostiach nášho národa, musím tam – žiaľ – zaradiť aj nenávisť. Triedny nepriateľ tu šarapatí aj dlho po rokoch „totality“. Súvisí to s vyššiemenovanou zásadovosťou a neschopnosťou objektivity. Ako si napísal: „Keď sa Slovák zatne, nepohne ním nič“. Tu končí každý dialóg. Ale zaťať sa v nenávisti – kam to povedie?

Keď sme sa vtedy rozchádzali, podali sme si ruky a Ty si mi povedal, že Ti bolo cťou stretnúť takého múdreho a rozhľadeného človeka. Nuž, ďakujem, nápodobne. Škoda len, že už sa nikdy nestretneme… alebo… ktovie…

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195353x
Priemerná čítanosť článkov: 2272x

Autor blogu

Kategórie