Založ si blog

Taký čudný národ

Milý Julko,

k písaniu týchto listov Tebe ma vypudilo najmä to, čo sa tu v ostatnom čase deje. Nebezpečenstvo pre náš národ prišlo a stále je veľmi akútne, hrozivé, vyslovene smrteľné. Na pandémiu zomrelo doteraz vyše dvanásťtisíc našich rodákov a pribúdajú ďalší. Je to hrôza, aká tu od vojny nebola. Vo svojej namyslenosti sme si ani predstaviť nevedeli, že sa ešte v tomto storočí môže také čosi prihodiť, lebo už sme si akosi navykli čeliť len takým, ktoré sme sami spôsobili, a mnohí z nás sa silou-mocou bránia uveriť. Matka príroda nám ale ukázala, že ani zďaleka nie sme jej pánmi a možno aj otec nebeský nás musel prefackať a ukázať nám naše miesto. Ak to mala byť skúška, tak sme sa veľmi nevyznamenali. Tak pobiede na štvorku. Ak by sme zareagovali správne, mohlo byť mŕtvych oveľa menej. Ak by sme sa dokázali zomknúť, porazili by sme aj tohto nepriateľa. Ukázalo sa však, že za jeden povraz nedokážeme ťahať ani vtedy, keď nám ide o život. A Ty, ktorý si nás pred nebezpečenstvami varoval a teraz sa na nás tam zhora dívaš, sa musíš v hrobe obracať.

Vieš, za ostatný rok v mojom okolí zomrelo osem ľudí, niektorí na Covid, iní na následky iných chorôb, zväčša kvôli Covidu zanedbaných. Ja Ti neviem, či ostatným ľuďom nikto nezomrel a či im to je len ganz egál, prípadne sú už takí zocelení, že nimi ani smrť nepohne. Zdá sa, že mnohí si cieľavedome pestujú odolnosť voči prejavom strachu, aby nedali najavo, že v skutočnosti sa veľmi boja, a tými svojimi „hrdinskými“ postojmi zastávajú názor, že „najhoršia je smrť z preplašenia“, jednako mne to príde ako veľmi detinské, pubertálne a nelogické. Dospelý človek predsa musí vedieť reagovať adekvátne a nebezpečie smrti je teda sakra dobrý dôvod robiť protiopatrenia. Tu ale mnohí radšej vymyslia tie najkrkolomnejšie magoriny, len aby sa nemuseli pozrieť pravde do očí. Vo virtuálnom svete je asi všetko len „akoby“ – ako si o tom písal aj vo svojej knižke – a nikto svoje „akoby pravdy“ nemyslí vážne. Zblbnutosť z tej záplavy virtuality ovplyvňuje úsudok a nik už nevie čo je skutočnosť. Ba niekto možno nevie ani to, či tie svoje magoriny myslí vážne, hlavne aby ich prezentoval. Túžba zviditeľniť sa je mocná. A na ničom tak nelipne ako na svojom názore, čo ako chorom. Ak chcel toto ktosi, tak sa mu darí. Rozoštval nás a popudil proti sebe, a my sme mu to zožrali aj s navijakom.

Aj Ty aj ja sme už pochodili kus sveta a máme svoje zážitky. Ty si napríklad na križovatke v Rio de Janeiro videl jediného chodca, čo prebiehal na červenú – bol to Slovák. Ja som zasa v Rumunsku videl nesmierne otrhaného rybára, ktorý sa pýtal, odkiaľ som. Keď počul, že zo Slovenska, pohŕdavo sa zaškľabil a mávol rukou. Na pláži v talianskej Kalábrii plavčík prideľoval ležadlá podľa národností: vpredu Taliani, potom Nemci a Angličania, a my Slováci až celkom vzadu. Aj ten barman na ostrove Zakynthos, od chvíle, keď sa dozvedel, odkiaľ som, snažil sa ma viackrát „odrbať“. Povedz mi, Julko, prečo je to tak? Prečo nás Američania nazývajú darebáckym národom? A prečo všetci Slováci, ktorí niečo dokázali, odtiaľto čo najrýchlejšie zdupkali? Moja spolužiačka, ktorá kedysi vyhrala Detviansku zlatú ružu a zdalo sa, že má dvere do šoubiznysu otvorené, mi to vysvetľovala: ak sa nevyspíš aj s vrátnikom agentúry, nemáš šancu. Odišla preto do Prahy a tam urobila celkom slušnú kariéru. A pokiaľ viem, vyspala sa len s tým, s kým chcela. Prečo odišiel Fero Fenič? A prečo Juraj Jakubisko? Nalejme si konečne čistého vína a prejdime od prevolávania vlasteneckých hesiel k čomusi, čo má zmysel a čo nám pomôže. Sprostí snáď nie sme.

Ja viem, Julko, teraz som podráždil veľa žlčníkov. A práve tu leží naša bieda. Nedokážeme byť objektívni. Nedokážeme sa neuraziť. Naozaj potrebujeme len škrabkať za uškom a lichotiť? Je práve neschopnosť pozrieť sa pravde do očí tým najväčším nebezpečenstvom, ktoré nás ničí? Sme naozaj takí čudní, za akých nás mnohí pokladajú? A čo s tým urobíme?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194713x
Priemerná čítanosť článkov: 2264x

Autor blogu

Kategórie