Založ si blog

Keď umrela hanba

Keď umrela hanba, mnohí si vydýchli. Konečne sa jej zbavili. A prestali sa hanbiť. Konečne sa prestali červenať, keď vykonali niečo zlé. Žiadne klamstvo, žiadny podvod a žiadna nemorálnosť im nevohnala krv do líc a ich tváre zostali bez poškvrny. Ba naopak, usilovne sa snažili zahanbiť tých, čo sa ešte hanby nezbavili. Často úspešne. V niektorých ľuďoch totiž ešte hanba zostala a preto sa hanbili aj za tých, ktorý sa hanby už zbavili. Ľudia bez hanby sa však nehanbili ani za to, že sa ktosi hanbí za nich, a podaktorí ich namiesto vďačnosti, že na seba prevzali ich hanby, začali nenávidieť. Lebo tam, kde niet hanby, tam nenávisť bujnie ako burina.  „Konečne“- napísala jedna devucha, „konečne sa žena nemusí hanbiť ukázať svoju sexualitu“. A stránky printových aj virtuálnych médií zaplavili obrázky odhalených ženských tajomstiev a všetci sa potešili. Konečne žiadne tabu. A slobodné aj vydaté ženy sa vrhli do náručí slobodných aj ženatých mužov a konečne sa s nimi oddávali rozkošiam bez pocitu viny. A otvorili sa nové obzory aj okná pána Overtona a ak sa im z akýchkoľvek dôvodov  znepáčilo ich pohlavie, slobodne a bez hanby sa prehlásili za opačných. A svet bez hanby bol povinný ich tolerovať. Lebo ten, kto sa hanbil aj za nich, riskoval konflikt nielen s novou morálkou, ale aj zo zákonom. Namiesto hanby nastúpila tolerantnosť. Najmä tolerantnosť k tomu, za čo sa ešte prednedávnom hanbili. Bolo také vzrušujúce objavovať nové možnosti nehanby, také opojné rozbíjať putá starej morálky a budovať nový svet, svet bez príkazov a zákazov, svet plný slobody. Svet bez ohľadov. Namiesto hanby nastúpil názor. A ten sa posvätil. V opojení zo slobody len málokto vnímal hranice slobody iných. Nikto sa nehanbil svojho blížneho obmedziť na slobode, nikto sa už nehanbil ísť si za svojím aj cez mŕtvoly. Ego bez hanby posilnilo. Aj kedysi zaužívaná fráza: čo na to povedia ľudia, sa akosi vytratila. Život bez hanby priniesol množstvo skvelých výhovoriek a tiež uhlov pohľadu,  takže situácie a činy kedysi neprijateľné dostali novú fasádu, pod ktorou sa dalo skryť takmer čokoľvek. A beda tomu, kto by chcel siahnuť na slobodu nemusieť sa hanbiť. Okamžite je vyhlásený za fašistu, čo bráni pokroku.

Keď umrela hanba, mnohí si vydýchli.

Konečne môžu byť sami sebou…

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194837x
Priemerná čítanosť článkov: 2266x

Autor blogu

Kategórie