Založ si blog

Načo zachraňovať život?

„Načo zachraňovať život, keď vidím, čo s ním robíte“ – pýta sa rozprávková Leloo v známom filme Luca Bessona, lebo z pohľadu na to, čoho sú ľudia schopní, jej vytrysknú z očí slzy. Načo zachraňovať život, keď o to ľudia nestoja?

Možno je nás už príliš veľa. Možno sa už príroda bráni toľkej záplave jedného druhu a naočkovala nám gén sebazničenia. Možno v určitom štádiu potlačí aj základný inštinkt a tvora, ktorý ohrozuje ostatný život na tejto planéte, nechá vykapať. Možnože druh, čo sa nafúkol do takých obludných rozmerov, napokon praskne.

Život je zázrak.

Dodnes sme ani zďaleka nepochopili všetky jeho zákonitosti, neobsiahli sme všetky tie miniatúrne čiastočky a mikroskopické vzťahy v živom organizme a nie sme schopní vysvetliť všetko, čo je podmienkou života, dokážeme len konštatovať jeho zánik floskulou „nezlučiteľné so životom“. Dokážeme len opakovať to, čo nám diktuje príroda a použiť nástroj na jeho počatie, a dokážeme len ogabať tú prírodu a využiť ten technologický postup na svoje potešenie a pritom ten život nepočať. Načo si komplikovať život?

V jednom zo svojich predošlých článkov som sa pýtal, čo je dôležitejšie ako život, a ktosi mi odpovedal, že vraj kvalita života. Možno tým myslel naozaj rozdiely medzi ľuďmi, lebo kým jedni si užívajú v pohode a  bezstarostnosti, iní bojujú o prežitie a život je pre nich utrpením. Skôr mám ale dojem, že tá odpoveď sa týka len materiálnej stránky a dotyčný – tak ako väčšina – trpí len nedostatkom peňazí. Je zvláštne, že čím lepšie sa máme, tým sme nespokojnejší. Porovnajte si len život našich detí: znudení pubertiaci z dobre zaopatrených rodín, večne nespokojní a nadávajúci, oproti  húfu vysmiatych detvák z cigánskych osád. Kto je šťastnejší? A kto si svoj život váži?

Sme ľudia rôzni.

Dospeli sme do štádia, kedy si už nevieme vážiť nič. Materiálne máme toľko, koľko sme nikdy nemali. Aj niekdajší králi nám môžu závidieť. Technické vymoženosti nám splnili aj také sny, o akých sme ani nechyrovali. Zdá sa však, že sme im obetovali to najvzácnejšie: empatiu, súcit, ľudskú spolupatričnosť. Utekáme pred realitou, zatvárame sa pred svetom do svojej bubliny a prevraciame rokmi overené hodnoty. S jedlom vraj rastie chuť, a my sa napchávame novými vynálezmi tak pažravo, že ich ani  nestíhame ochutnať. Vymenili sme empatiu za nový mobil a úctu k životu za adrenalínový šport. A tým, ktorí nám ho zachraňujú, nadávame do bastardov. Kričíme o ľudských právach, ale nevadí nám, že iní preto po stovkách zomierajú. Neveríme tým, ktorí nás zachraňujú, lebo určite to robia pre naše zotročenie. Môžeme hovoriť či písať čo len chceme, ale my sme si z toho všetkého vybrali len nadávanie na nedostatok slobody…

No fakt.

Načo zachraňovať takýto život?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195414x
Priemerná čítanosť článkov: 2272x

Autor blogu

Kategórie