Založ si blog

Vykapeme na vlastnú sprostosť?

Teda poviem vám, už som zažil všeličo, ale toľko obmedzenosti, hlúposti, bezohľadnosti a spupnej arogancie, koľko sa jej šíri po mojom rodnom Slovensku, to som ešte nezažil. Aj ten najobmedzenejší hlupák musí vidieť, čo sa tu deje, ale aj niektorí vzdelaní ľudia dodnes nedokázali pochopiť, že záchrana života vyžaduje isté úsilie a vo svojej nadutosti pomáhajú zabíjať svojich spoluobčanov. Je neuveriteľné, čím sa hlavne na sociálnych sieťach zaoberajú v čase, keď treba spojiť sily na záchranu životov, je šokujúce, čo všetko vyplodia vo svojich evidentne chorých hlavách namiesto toho, aby už len z pudu sebazáchovy pomohli riešiť smrteľné nebezpečenstvo, ktoré aj im hrozí. Pripomína to chovanie hlúpych sedliakov za epidémie cholery v roku 1830 a ich povstanie proti tým, čo im zachraňovali životy. Zdá sa, že sme sa vrátili o dvesto rokov dozadu. Vtedy ale vzburu potlačili násilím a hoci to stálo o niekoľko obetí viac, epidémiu zvládli. Dnes, keď máme hentú demokraciu, si môže aj s výdatnou pomocou sociálnych sietí každý strkať hlavu do smrteľnej slučky koľko chce, burcovať ostatných do boja proti svojim záchrancom a pomáhať tak vírusu vraždiť spoluobčanov ako na bežiacom páse. Netvrdím, že všetky vládne opatrenia boli dokonalé, ale žiadna iná vláda by nič podstatne iné robiť nemohla. S pandémiou má problém celý svet, aj tie najrozvinutejšie krajiny sveta, ba zdá sa, že čím viac demokracie, tým horšie následky.  Prečo sme teda najhorší práve my? Nuž preto, lebo sme už akosi geneticky neschopní dodržiavať zákony. A preto, lebo nie sme schopní ich dodržiavanie kontrolovať. Kríza autorít sa prejavila naplno a Jano z Hornej-Dolnej hravo prekričí aj študovaného odborníka. Tak, ako pred dvesto rokmi, veríme tomu Janovi viac ako pánovi doktorovi, lebo ten je určite len panský huncút či zapredanec farmafirmy. Ani pud sebazáchovy, vlastný od jednobunkovcov každému živému tvorovi na tejto zemi, nás neprinúti rozdrapiť oči, zaslepené závisťou a nenávisťou k tým hore, a pozrieť sa na svet objektívne. Zjavne sme už takí osprostení virtuálnym svetom, že sme stratili kontakt s realitou. Je toto výsledok slobody, o ktorú sme stáročia bojovali? A načo nám tá sloboda názoru je, keď nás ženie do záhuby? Čo je to za chorobu, ktorá nás núti vypisovať o ľudských právach v čase, keď je životne nevyhnutné zaťať zuby a prijať obmedzenia, potrebné k záchrane života? Je nám osemtisíc mŕtvych málo?

Zdravotníci, teda tí, čo bojujú za nás a o naše životy, len krútia hlavami. Vyčerpaní a na pokraji síl po dlhých hodinách boja so smrťou si sadnú k počítaču a čítajú…  neuveriteľné. Koho to vlastne zachraňujú? Je naozaj možné, aby sme sa zo svojej hlúposti prebrali až na pľúcnej ventilácii? Je možné, aby sme nemali ani len štipku empatie s trpiacimi? Čo sme to za tvory?

Priznám sa, nenachádzam slov na vyjadrenie obdivu k ich statočnosti. Keby mne, tak ako istému lekárovi, ktorý oznámil pacientovi pozitívny nález na koronavírus, tento vynadal do zapredaných bastardov, dal by som mu poriadnu po papuli, vyhodil ho z ordinácie a zakázal mu do nej viac vstúpiť. A – medzi nami – dokážete si, milí spoluobčania, predstaviť, že by sa už zdravotníci na toľkú bezohľadnosť oprávnene nas.ali a začali štrajkovať? Úplne by stačilo, keby si všetci lekári-dôchodcovia povedali, že už sa natrápili dosť a v jednej chvíli odišli na zaslúžený odpočinok. Kto nás zachráni?

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 195369x
Priemerná čítanosť článkov: 2272x

Autor blogu

Kategórie