Carnival is over

7. januára 2023, miromak, Nezaradené

Tak už máme po sviatkoch. Dnes sme zlikvidovali stromček a všetko to pozlátko napchali späť do krabíc, zvesili ozdôbky z dverí aj zo stien a povysávali omrvinky na koberci, čo tu nadrobili deti aj dospelí. Čas pokoja a lásky ešte doznieva.

Dostal som pod stromček krásnu knižku od Zuzky Greizingerovej, bývalej letušky, ktorá v nej opisuje svoje cestovateľské zážitky z celého sveta. Je to pútavé a poučné čítanie. Zvláštne, ako veľmi súvisí sláva niektorých konkrétnych miest s vymyslenými scenármi filmárov. Najmä fantasmagorické diela, napríklad Hviezdne vojny či Hra o tróny, prudko zvýšili návštevnosť lokalít, kde sa natáčali. Pre miestnu komunitu je to iste prínos, lebo turisti donesú peniaze, na druhej strane je dosť smutné, že tieto historicky aj inak cenné miesta potrebujú vymyslený príbeh, aby začali ľudí zaujímať. Zdá sa, že cirkus je dôležitejší ako realita.

V súvislosti s umením, a nielen filmovým, sa dosť prísne dbá na autorské práva. Žalovateľnosť niektorých, čo i len čiastkových plagiátov je vysoká, lebo z toho trčí vidina odškodného. Pravdaže, tak ako všetko, aj tu to nie je záležitosť oprávnenosti, ale viac „šikovnosti“ právnikov. A tam, kde niet žalobcu, niet ani sudcu. Kým za oceánom sa súdi kdekto, u nás radšej mávneme rukou. Aj z mojich článkov tu na blogu ktosi skopíroval celé odstavce, ale nevadí mi to, ba považujem to za ďalšie šírenie mojich myšlienok. A som rád, že sa páčia.

V uplynulom roku tento svet opustilo niekoľko známych osobností. Žbirka, Šafránková… aj moja kedysi obľúbená speváčka Judith Durham zo skupiny Seekers. Mala krásny hlas. Asi najznámejšou skladbou bola Carnival is over. Pozná ju celý svet, ale len málokto vie, že je to len anglicky pretextovaná ruská ľudová pieseň Stenka Razin. Neverím, že by si Seekers od niekoho pýtali povolenie na jej interpretáciu. Ak by to bola americká pieseň, zrejme by si nič také nedovolili. Nuž ale Slovanom možno ukradnúť čokoľvek. Veď oni len mávnu rukou…

Veľa šťastia, zdravia a krásnej hudby v Novom roku prajem všetkým…