Súmrak autorít a vláda diletantov

18. januára 2022, miromak, Nezaradené

Je to čudná doba. Slobodný prístup k informáciám a možnosť verejne vyjadriť svoj názor na čokoľvek priniesli niečo, čo nás v minulosti ani nenapadlo: záplavu dezinformácií a šialených konšpirácií, ktoré prehádzali logiku aj zdravý rozum a vyplavili na svetlo božie aj to, čo by sme sa kedysi hanbili vypovedať, aby nás nepokladali za bláznov. Dnes sa už nehanbíme za nič a blázni sú „in“.

Pracoval som kedysi na veľmi špecializovanom pracovisku v tíme vývoja a výroby mikročipov.  Kto k tomu aspoň trocha pričuchol vie, aké náročné na vybavenie, techniku, odborné znalosti, ale aj na zodpovednosť všetkých zainteresovaných takéto povolanie je, a aj to, že v súčasnosti si výrobu týchto dnes nepostrádateľných súčiastok môže dovoliť len národ, ktorý je takejto zodpovednosti schopný. A má dosť morálky na to, aby nikde nepodvádzal. Ten, kto to dokáže, si potom môže diktovať podmienky. Vedúci nášho tímu bol veľmi vzdelaný a pre vec zapálený človek, ktorý svojim nadšením dokázal motivovať celý kolektív. Naučil nás poctivo pristupovať ku každej maličkosti a nič nenechávať na náhodu. Vo svete nanotechnológií môže byť aj zrnko prachu horou, cez ktorú cesta nevedie.

Pravdaže, nejde o život. V takom zdravotníctve o život ide. Tu viac ako inde záleží na schopnostiach zdravotníkov, na ich vzdelaní, sebadisciplíne a zodpovednosti. A tiež na úcte k životu. O to viac zaráža, ak ich chce kritizovať niekto, kto o disciplíne a zodpovednosti ani nechyroval a pre koho sú ich vedomosti španielskou dedinou. Tí, ktorí pokladajú zdravie za samozrejmosť a nevážia si nielen cudzí, ale ani svoj život, by nemali mať právo vyjadrovať sa k veciam, ktorým nerozumejú. Ak nedokázali ani zmaturovať, nedokážu sa prispôsobiť tomuto svetu a nemajú v sebe dosť morálky, aby si vedeli vážiť čokoľvek, sú pre tento svet len príťažou, ba až pohromou, a preto nesmú tento svet ovplyvňovať. Spravidla trpia komplexom menejcennosti a preto nedôverujú tým schopnejším, podľa hesIa: podľa seba súdim teba. Volanie po zodpovednosti nazývajú fašizmom a v disciplíne vidia porušovanie svojich práv. Ich sloboda je pre slobodu iných vážnou hrozbou. Nič pozitívne tomuto svetu nedajú, zato veľmi úspešne rúcajú prácu tých, ktorí fundovane a s veľkým úsilím tento svet vybudovali. Autorita, založená na schopnostiach, nemôže byť búraná diletantmi, ktorí za svoje činy nedokážu prevziať zodpovednosť.

Pandémia koronavírusu v spojení so slobodou pre každého odhalila ťažkú dilemu: má naozaj ktokoľvek právo vyjadrovať sa k čomukoľvek? A ak áno, kto prevezme zodpovednosť za smrť tých, ktorí uverili diletantom? Tí zodpovední? Kde je tu logika? A kde spravodlivosť? Naozaj dovolíme, aby o našich životoch rozhodovali neschopáci, ktorí vedia len ničiť? Naozaj dovolíme, aby hlupáci pľuvali na tých, ktorí si zaslúžia našu vďaku a úctu?

Žijeme čudnú dobu. Niečo s tým treba robiť…