Založ si blog

Aj slušní ľudia sa vedia hnevať

Nasledujúce riadky som nevymyslel ja. Napísala ich žena verejne činná a známa, ktorej meno ale radšej nezverejním, lebo len na to tu číhajú hyeny v ľudskej koži, aby ju zožrali. Napokon, tí si ju aj tak nájdu, lebo vynaliezavosť hyen je obrovská a túžba špiniť neodolateľná. Ja tej žene ďakujem za úprimnosť, napísala to tak, ako by som ja nedokázal. Takže:

Aj slušní, múdri a empatickí ľudia sa vedia skutočne nahnevať. A stane sa to.

Ak niečiemu dieťaťu praskne slepé črevo, lebo sa nedostalo do preplnenej nemocnice. Tam si totiž na ventilátoroch budú odfukovať zástancovia slobody výkladu vedeckých poznatkov. Budú vyčerpávať už aj tak vyčerpaných zdravotníkov a s dušou na jazyku vykrikovať o tom, že majú právo na starostlivosť.

Stanú sa priamym ohrozením štátu, lebo kvôli nim budú zlyhávať jeho základné funkcie. Pred bránami nemocníc budú čakať ľudia s chorým srdcom a rakovinou, deti budú zatvorené doma pri počítačoch a ich rodičia prídu o robotu. Svet sa zastaví. A bude to mať veľmi konkrétneho vinníka. Bude to hlúpy a obmedzený človek, ktorý si berie do úst slová ako právo a sloboda, no nemá potuchy o tom, čo tieto pojmy znamenajú.

Sloboda nie je bezbrehá anarchia a tak ako nemôžete niekoho slobodne zavraždiť, nemôžete ani slobodne šíriť smrteľnú nákazu. Sloboda totiž obsahuje zodpovednosť. Sloboda nie je anarchia.

Právo sú naše nároky, ktoré ale končia tam, kde začínajú nároky iných ľudí a právne obmedzenia. Právo nie je bezhraničná voľnosť.

Aj slušní ľudia sa vedia hnevať. A ak na to príde, tak sa nahnevajú.

Úplne oprávnene.

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194896x
Priemerná čítanosť článkov: 2266x

Autor blogu

Kategórie