Založ si blog

Dnes o – prepytujem – peniazoch

Milý Julko,

vo svojich Listoch o nebezpečenstvách, ktoré nám hrozia, si viackrát spomenul peniaze. A zväčša v kombinácii s výrazmi ako „prepytujem“ či „prepáčte za výraz“. Tvrdíš, že Slováci majú k peniazom veľmi cudný vzťah a radšej používajú frázy ako: „čo tam po peniazoch, hlavne že sme zdraví“ či „peniaze boli a budú, len my nebudeme“. Niektorí dokonca peniaze priam nenávidia.  A jeden zo svojich Listov si dokonca nazval: „O radosti z biedenia“. Nuž, z pohľadu aristokrata sú tieto slovenské  názory naozaj čudné, ale – to Ti musím prezradiť – nie všetci Slováci sú aristokrati. Jedna tetka si tu už nad aristokratmi aj odpľúvala. Vraj šľachtici sú zvrhlíci a netvory. Áno, už Ťa počujem, takéto výrazy nemajú v slušnej aristokratickej spoločnosti miesto, ale skúsme byť šľachetní a popriať aj názorom nešľachticov sluchu. Ja, duchovne oscilujúci medzi vzdialeným šľachtickým predkom, pracujúcou inteligenciou a proletárom, musím uznať, že „na každom šprochu je pravdy trochu“. A vrodená hlboká empatia mi dovolí vnoriť sa do mysle človeka takmer z akejkoľvek spoločenskej vrstvy. Myslím si preto, že peniaze sú nevyhnutným zlom. Sú to čertove obrázky, na ktorých stojí a padá tento „čertovský“ svet a obávam sa, že ľudia sa skôr upíšu peklu, ako by sa ich vzdali.  Z tohto aspektu je teda zmýšľanie našich rodákov veľmi jasnozrivé a hodnotovo správne. Ako si múdro napísal, Slováci stáročiami nehonobili peniaze, šperky, drahokamy či kolónie, ale hlavne poklady ľudovej slovesnosti v podobe prísloví. O čo sme chudobnejší materiálne, o to sme duchovne bohatší.

Pravda, sú medzi nami aj iní. Kašlú na tradície a zhŕňajú majetky ostošesť. Keďže poznajú slovenskú náturu, využívajú ju na svoje obohatenie. A s nadobudnutým majetkom potom hýbu aj Slovenskom. Napríklad taká kauza Váhostav. Nevyplatili svojim rodákom, drúcim na ich blahobyt, čo im patrilo, a kľudne nechali náš spoločný, konečne na cudzích pánoch nezávislý štát, aby im to vyplatil z našich spoločných peňazí. A duchovne bohatí Slováci im to dovolili. Čo tam po peniazoch. Prach sa rozvíril aj usadil a dnes si už na to nikto ani nespomenie. Hlavne, že sme zdraví.

Vieš, Julko, ja si myslím, že ten náš štát nikdy nezávislý nebol. Keď odišli Turci, Maďari a Česi, nastúpili naši. Slovenská nátura je na zdieranie zvyknutá, tak prečo to nevyužiť. Napokon aj my prídeme na to, že kúpiť sa dá všetko, aj národná hrdosť, aj zabudnutie  prísloví a porekadiel. Lebo – ako hovoria bratia Česi – bez penez do krčmy nelez. Nuž a bez krčiem nebudeme. Veď kde inde by sme sa schádzali, aby sme si vedno posťažovali na nespravodlivosť, na otroctvo a porušovanie našich práv. A zaspomínali na časy, keď práca človeka šľachtila a nie zotročovala a keď peniaze neboli dôležitejšie ako zdravie…

Ako vidíš, Julko, nachytal som od Teba ten Tvoj humor a používam ho aj tam, kde veru nič smiešne nie je. Ale to, že žartujem aj o takých príšernostiach, akými sú peniaze, si myslím, že dokazuje neklamnú príslušnosť k tomu nášmu podtatranskému a proletárskemu etniku. A ak by mal niekto dojem, že si z neho na základe tej kvapky robím srandu, musím zacitovať iného šľachtica, von Šternberka z Čiernych barónov: „Omyl, pane kapitáne, buržoazie je naším společným nepřítelem“.

Lúčim sa s pozdravom: Duchovnému bohatstvu zdar !

Všetko je inak

29.03.2024

Neviem, kto za to môže. Možno len odveká túžba objavovať. Možno len snaha odlíšiť sa. Nezapadnúť do davu, byť originálny. Možno len silnejúci dešpekt k odkazu predkov a ono pubertálne búrenie sa proti názorom otcov. Možno len boj o vlastný názor, čím bizarnejší, tým húževnatejšie obhajovaný. Všetko sa mení. Dobro je nazývané zlom, pravda [...]

Indiáni na Slovensku

28.03.2024

V jednej z knižiek mojej mladosti sa píše, že Indiáni nemajú radi, keď im ktosi pripomína, že mu čosi dlhujú. „Urobia síce, čo od nich dotyčný požaduje, ale viac ho nepoznajú“. Nuž, zdá sa mi, že Indiáni už docválali aj na Slovensko. Vďačnosť je pre nich neznámy pojem. Aj také obyčajné vrátenie požičaného. A pokladajú za prejav šikovnosti, ak [...]

Na národnú nôtu

26.03.2024

Cestujem rád. Poznávanie iných krajín, ľudí, kultúr je obohacujúce a potrebné. Cestoval som už za socializmu a musím povedať, že odkedy sme členmi európskej únie, badám istý posun vo vnímaní nášho národa národmi inými. Kým sa toho socializmu to bola skôr zvedavosť, lebo nás nepoznali, v súčasnosti, keď nás už spoznali, je badať zreteľnú averziu. [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 194838x
Priemerná čítanosť článkov: 2266x

Autor blogu

Kategórie