Na rohu náměstí vrah o morálce káže

28. októbra 2020, miromak, Nezaradené

Tak to vidíš, Karle. Z boja za slobodu a demokraciu sa stal boj o život. Konečne máme vládu obyčajných ľudí, po akej sme vždy túžili – a je to ešte horšie. Keď niet nepriateľa, vymyslíme si ho. Asi to máme v povahe. Asi by sme nezniesli, keby nám bolo dobre. Asi sa už pánboh na nás nedokázal pozerať a preto zoslal na nás pliagu v podobe vírusu, aby nám ukázal, akí sme slabí, zraniteľní a … hlúpi. A možno aj preto, aby sme sa museli znova zamyslieť nad tým, čo je pre nás dôležité. Bohužiaľ, v zrkadle, ktoré nám nastavil, mnohí z nás uvideli netvora, pre ktorého už neplatí ani ten najzákladnejší imperatív života – život samotný. A pod vplyvom svojej pokrivenej morálky tvrdia, že krivé je to zrkadlo.

Já ti nevím, Karle. Svet sa nám strašne zamotal.  Dobrí ľudia, ktorí sa vždy mali radi a neskrivili by nikomu vlas na hlave, tu naraz stoja proti sebe na opačných stranách barikády, plní adrenalínu a s bojovým pokrikom na perách. Poslední pamätníci vojnového besnenia nám vymreli a nová generácia si to už ani nevie predstaviť. Vyrába konflikty aj z malicherností, asi ich mier nudí, a tak zjavne musí to skutočné zlo zažiť na vlastnej koži. Múdry sa učí na cudzích chybách, hlupák na vlastných. Zdá sa, že sme nezmúdreli. Národ, ktorý sa nepoučil zo svojej minulosti, si ju bude musieť prežiť znova.

Vieš, najhoršie nie je to, že sú tu medzi nami gauneri, ktorí majú radosť z toho, že sa tu medzi sebou bijeme. „Už se perou“ – kričia radostne. Horšie je, že zásluhou najväčšej slobody, aká tu kedy bola, sa nám pomiešali hodnoty. Sýti, pekne oblečení a zdraví ľudia, ktorým nič podstatné nechýba, si spoza klávesníc vo svojich teplých domovov sťažujú na porušovanie ľudských práv, na neslobodu a otroctvo. Nikdy v minulosti tu toľko slobody nebolo, ale namiesto spokojnosti úporne vyhľadávajú zlo, dokonca ho vyrábajú aj z vecí pozitívnych, rozsievajú ho medzi ostatných a spokojnosti sa bránia zubami-nechtami. Zlo plodí zlo. Démoni sa radujú.

Vieš, gauneri tu boli vždy. Dnes sú ale aj slušní, pracovití a dobrí ľudia napádaní a obviňovaní z nedostatku morálky, takže mnohí už nemajú chuť komusi pomáhať. Táto koronavírusová skúška nás bude stáť viac, ako si vieme predstaviť. Vrahovia na rohoch námestí či na blogu nám tú morálku dokážu úplne rozvrátiť, ak im uveríme. A tí z nás, ktorí pandémiu prežijú, budú žiť v úplne inom svete…